VTST-HANKKEEN
VIRTUAALITUOTANTOSTUDIO
Virtuaalistudion suurin hankinta – LED-seinä – on pystytetty Lapin yliopiston videostudioon. Studioon ollaan rakentamassa valaistusta ja se on käyttökunnossa loppusyksystä 2024.
Tila on mitoiltaan n. 14m x 12m x 6m (p x l x k), jossa lattian käyttöalue kuvaustoimintaan on n. 10m x 10m. Studiossa on testattu erilaisia virtuaalituotannon menetelmiä, kuten 2D-, 5D- ja 3D-ympäristöjen renderöintiä ja kuvaamista, valojen ohjausta sekä sijainnin tunnistamista.
Studion LED-seinä koostuu 50 cm x 50 cm paneeleista, joilla voidaan luoda monipuolisia digitaalisia taustoja ja ympäristöjä virtuaalituotantoihin. Studioseinän kokonaiskoko on 3m x 7,5m. Led-paneelit ovat ROE:n Black Pearl 2V2 -mallia, ja LED-prosessorina käytetään Megapixelin Helios Jr:ää.
Studiossa voi käyttää useita eri valmistajien kameroita, jotka soveltuvat teknisesti virtuaalituotantoihin. Pääkameraksi on syksyn aikana tulossa RED Komodo X lisävarusteineen. Tällä hetkellä käytössä ovat mm. RED Raptor ja Sony FX9-kamerat.
Kameraträkkaus on toteutettu HTC Vive Mars -järjestelmällä, joka on suunniteltu erityisesti kameran sijainnin tunnistamiseen. Träkkerin avulla saadaan myös reaaliaikaista linssidataa, kuten kuvakoko (zoom), aukko ja tarkennus.
Studion tekniikasta vastaavat kaksi tehokasta PC-asemaa, jotka on varustettu asianmukaisilla grafiikka-, synkronointi- ja kuvankaappauskorteilla (mm. Ada 6000, RTX 4090, BlackMagic 8K Decklink).
Valaisuun studiossa on käytössä pixel-mapattaviä valaisimia kuten Cream Source- Vortex 8 (2 kpl) ja Cream source Vortex 4 (3kpl). Katto- tai taivasvaloksi studioon asennetaan 6 kpl Amaran F22C- valaisimia. Lisäksi studiosta löytyy valon ohjaamiseen ja muokkaukseen tarvittava kalusto. Kaikki valaisimet ovat etäohjattavissa DMX-protokollalla työasemilta.
Lapin ammattikorkeakoulun FrostBit-ohjelmistolaboratorioon on rakennettu testiympäristö, jonka avulla virtuaalituotantoja voidaan testata ja ympäristöjä valmistella varsinaista studiokäyttöä varten. Testiympäristö toimii myös esittely-ympäristönä hankkeen työpaketteja varten.
Testiympäristössa tuotantojen taustoitukseen sekä ympäristöjen testaamiseen käytetään lyhyen heiton valkokangasta ja Epsonin laser projektoria.
Pääkamerana testiympäristössä toimii Sonyn FX3-kameraan pohjautuva järjestelmä. Kameraa on mahdollista käyttää dollyn avulla tai käsivaralta kuvaten. Valaisu tapahtuu Pixel Mapping teknologialla hyödyntäen tilaan asennettuja Aputuren PB12-led ja Nova P300c.
Testiympäristö soveltuu myös äänittämiseen, liikkeenkaappaukseen ja live-striimaukseen. Äänen taltiointi tapahtuu langattomia mikrofoneja tai podcast-laitteistoa käyttämällä.
Liikkeenkaappaus tapahtuu studioon asennettujen OptiTrack Primex 13 kameroiden avulla. Lisäksi VTST-hankkeessa on käytössä ROKOKO Smartsuit Pro II- sekä Perception Neuron 3 -MOCAP-puvut.
Testiympäristö toimii myös virtual reality ja extended reality -kehitysalustana. Käytettävissä on Oculus Quest 3 -lasien lisäksi Valven Index-kehityslasit sekä Apple Vision Pro.
Studiossa esitettäviä ympäristöjä luodaan Unreal Engine 5 –pelimoottorin avulla, jota ajetaan nVidian Quadro A6000 Ada sekä Nvidian RTX 4090 korteilla.
Kiinnostaako virtuaalituotantostudio?
Hankkeen aikana studiota testataan yhteistyöyritysten kanssa toteutettavissa työpaketeissa. Hankkeen aikana järjestämme työpajoja sekä tutustumiskierroksia studiotiloihin. Studio on rahoitettu julkisella EU-hankkeella ja sitä on mahdollista päästä hyödyntämään yhteistyössä Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.
Jos kiinnostuit studiosta, ota yhteyttä niin puhutaan lisää! Voit samalla liittyä myös hankkeen sähköpostilistalle.
2023-2025 | Lapin ammattikorkeakoulu & Lapin yliopisto